10 års fødselsdag

LandsbyCenter Vind fyldte 10 år fredag d. 1. april 2016

Der var dækket op til fest, da LandsbyCenter Vind fyldte 10 år fredag d. 1. april. Formanden Frits Stjernholm kunne byde velkommen til mere end 200 gæster. Klubhuset var ligeledes pyntet op til lejligheden, og blev brugt som hyggelokale for børnene.

Lisbeth Mikkelsen sang for og spillede til velkomstsangen, og senere til sangen ”Her i vores hus”, som Lisbeth skrev til indvielsen for 10 år siden.

Inden middagen blev der uddelt gaver i anledning af fødselsdagen. Henning Troldtoft forærede 2 malerier, som vil komme til at pynte i det nyrenoverede Klubhus. Bjarne Pedersen fra Vind Vandværk overrakte en gave og udbragte en fælles skål i vand(!). Desuden var der gaver fra Vind Sogns Borgerforening og Vind Idrætsforening, som Grete Rask og Lars Gammelvind overrakte.

Der var forberedt en billedkavalkade, der beskrev udviklingen fra det første forsamlingshus i Vind Kirkeby til det moderne landsbycenter, vi har i dag. Kavalkaden blev præsenteret af forskellige personer fra Vind, der har været involveret i udviklingen eller har særligt kendskab til den.

Jens Gammelvind startede med at fortælle om de to første forsamlingshuse, som lå i Vind Kirkeby. Menighedshuset, som var det første, blev bygget i 1896. Det andet forsamlingshus i Kirkebyen blev bygget i 1912.

Steen Stjernholm fortalte videre, at hans far Sven Egon Jensen var initiativtager til byggeriet af Vind Sogne og Hjemmeværnsgård i Stationsbyen. Den blev indviet 1. december 1962. Grunden til den hed Sogne og Hjemmeværnsgård var, at Hjemmeværnet satte nogle penge i den, og på det tidspunkt var der mange hjemmeværnsfolk i Vind. De fik 30 kr. om året til beklædning, og dem forærede de til Sogne og Hjemmeværnsgården.

Asta Gammelvind fortalte videre, at til indvielsen af Sogne og Hjemmeværnsgården var der mødt mere end 300 personer. Efter 20 år blev Sogne og Hjemmeværnsgården gældfri, og så blev det nemmere at drive den. Den var lavet som et billigt byggeri, og al overskud gennem alle årene kunne bruges på vedligeholdelse ude og inde. Sogne og Hjemmeværnsgården bestod i 43 år. Den havde gennem sin levetid kun 2 formænd: Sven Egon Jensen i de første 21 år, og Asta Gammelvind i de næste 22 år.

Steen Stjernholm fortalte herefter, hvordan en flok unge mennesker omkring 1980 gik i gang med at bygge Klubhuset, som blev indviet i 1982. En stor del af pengene til Klubhuset stammede fra baller, som Vind Idrætsforening havde holdt gennem årene.

Omkring år 2000 var der nogle, der begyndte at arbejde på at få skolen og Vindstyrken flyttet ned til byen, og få bygget et Multihus. Sognegården var nedslidt, og der skulle nye toiletter til. Inden vi nåede så langt blev både skolen og Vindstyrken nedlagt. Så det endte med, at vi byggede et nyt landsbycenter. Kurt Poulsen orienterede om den del af udviklingen, og hvordan vi fik bevilget 1 million fra Trehøje Kommune, og selv lavede en indsamling på 700.000 kr.

Senere tog Carsten Bjerrum over og fortalte om selve byggeriet, som blev indviet 1. april 2006. Asta Gammelvind fortalte til sidst om driften og udlejningen af LandsbyCenter Vind. Det er betydeligt sjovere at stå for udlejningen af LandsbyCenter Vind, som af vores gamle Sognegård.

 

 

Aftenen igennem havde duen Senzaa, som består af Lone Lauritsen og Christian Svane, underholdt os. Den mere formelle del af festlighederne sluttede omkring midnat, og da havde alle – store som små – hygget sig rigtig godt sammen. Festen var uden bagkant, og hvornår de sidste forlod stedet er der vist ingen, der har et sikkert bud på.

Billedgalleri fra festen: